Colors CMYK a l’AutoCAD

Buenas a tothom!

Avui se m’ha acudit una manera molt tonta pero molt correcta d’utilitzar colors en CMYK a l’autocad. L’autocad treballa en colors RGB, i per lo que he averiguat (no massa) només sembla que poguem escollir entre:

 1. Carta de color de 8 bits =  els 256 colors predefinits de la paleta d’autocad. (que són valors en RGB, és a dir, en espai MONITOR)
 2. “True Color” que és un selector de color de tota la gamma RGB, on hi ha els 65536 colors a escollir si no m’equivoco, per tant també en espai MONITOR
 3. Colors Pantone. (Gamma predefinida de colors estàndard, que no acabo de conèixer bé, i que no tinc del cert si tenen correspondència amb l’espai CMYK (espai IMPRESSORA) o què (si algú ho sap, podria aportar-ho) però mai l’utilitzo perquè el selector és realment incòmode.

cmyk-rgb

Quin problema hi ha en utilitzar la paleta de 256 colors o el True Color? doncs que totes dues opcions treballen en RGB (Red Green Blue), i que, per refrescar-vos la memòria, és el mode de color que s’utilitza en monitors i pantalles en general, a partir de combinació i sobreposició de LLUM. Que en general, surten de combinar cada color en una escala del 0 al 255 (256 “tons” per cada color, és a dir 256 vermells, 256 verds i 256 blaus) Per tant, un color RGB sempre s’expressa com 128,64,242. (a simple lectura aquest que m’acabo d’inventar, predomina el blau i després el vermell, amb poc verd, és a dir, tindrem una espècie de lila) A recordar, el 255,255,255 és el blanc (tots els colors a tope, tot blanc (recordem que és llum). bueno, poc més a dir sobre el RGB.

En canvi, el CMYK (Cyan Magenta Yellow i blacK) és el mode de color que es fa servir quan parlem de TINTA, PINTURA, ETC. Cada cop que aportem més d’un color o d’un altre, com és obvi, estem “enfosquint” perquè estem “barrejant” tinta o pintura. No cal que us digui que la vostra impressora i la meva i totes les impressores a tinta, tenen un cartutx pel Cyan, un pel Magenta, un pel Groc i un pel Negre. Les impressores fotogràfiques tenen cartutxos de colors intermitjos per a soplir les mancances que el sistema CMYK té i apropar-se una mica més a l’espectre complet o com a mínim al RGB, després ho veureu millor. Els valors de CMYK s’expressen en percentatges per cada canal. És a dir, 20%/55%/10%/76%, per exemple. o bé 0.20/0.55/0.10/0.76.

Aquí us poso una imatge que és el “Diagrama de Cromaticitat del CIE”. Que bàsicament, ve a representar TOTA la gamma de colors que l’ull humà pot veure. Fixeu-vos la quantitat de verds diferents que podem distingir (evolució natural, per distingir millor les plantes i el menjar).

Aquesta figura estranya en realitat hauria de ser un 3D en color real, perquè aqui veiem els colors per una certa lluminositat (faltarien totes les capes de color cap al negre, i cap al blanc) La corba que defineix el límit ve donada per la longitud d’ona del raig de llum i coses d’aquestes més “físiques”, en les que no entraré avui. Vegeu les gammes que el RGB pot fer (triangle blanc.. cada punta és la R, la G i la B) i després la gamma del CMYK, més reduïda. (després, s’ha de dir, que aquest diagrama, sempre el veuràs o en RGB o en CMYK! i que per tant, és teòric)

ÉS PER AIXÒ QUE ELS COLORS DE LA PANTALLA NO SURTEN IGUAL A L’IMPRIMIR, perquè el CMYK no arriba a fer colors que el RGB té.

RGBvsCMYK

Què es pot fer doncs, per a utilitzar colors a l’autocad, que s’assemblin en tot el possible a la impressió en paper? Òbviament, la solució queda fora de l’autocad. El Photoshop, i suposo que molts més programes d’edició d’imatge decents (NO EL PAINT PER FAVOR) tenen un Avís. Primer seleccionarem un color al selector RGB del Photoshop, tal qual ens agradi:

selector-color-psd

Fixeu-vos en una cosa, he clicat en un blau qualsevol a la paleta, després tenim una barra vertical que ens ajusta la quantitat de saturació del color, i després, a la dreta, un rectangle amb el color seleccionat. Aquest rectangle, ens diu vàries coses. Si surt el TRIANGLE de CUIDAOOO vol dir que AQUEST COLOR NO ÉS IMPRIMIBLE. Tot just a sota ens posa una petita miniatura d’un blau més fosc, que és EL MÉS PROPER en la GAMMA CMYK. Si cliqueu al triangle, el color es canviarà per el suggerit com a color “imprimible”. Si no surt el triangle, aquest color és tant vàlid per a RGB com per a CMYK.

Un cop hem triat colors imprimibles, copiem els números en RGB que ens ha donat (en un paper, o de memòria) i anem al selector de True Color d’AutoCAD i els introduïm com a color de capa, o a les “plumilles” d’impressió.

MORALEJA:

Utilitzant el selector de color de photoshop, sabrem si un color que hem escollit, quedarà dins de la gamma CMYK, i per tant s’assemblarà MOLT MÉS al paper qua abans agafant un color qualsevol.

Ja està! Espero que us hagi cundit, i que quan feu impressions de plànols en els que teniu algun color s’aproximin més al que esperàveu. Això sí, no hi ha res com fer proves i proves de impressió fins que surt el color que vols, cosa que no sempre és factible.

Salut i euros,

Cabistron

__________________

Referències:

Imatge de CMYK-RGB de: http://ucoopencv.wikispaces.com/Espacios+de+Color

Imatge de la comparativa de gammes de color i l’espectre sencer: http://mosaicdesignservices.com/webgraphics/presentations/2007-02/rgbvscmyk.htm

Link del CUIDAOO: youtube JEJEJEJE

Anuncis

Etiquetes: , , , ,

About cabistron

Arquitecte en procés, friki en general, i persona humana, fins i tot quan em passo amb el patxaran. ____ Arquitecto en proceso, friki en general, y persona humana, incluso cuando me paso con el patxarán. ____ Architect in progress, almost a complete geek, and a human being, even when I drink too much Patxaran.

3 responses to “Colors CMYK a l’AutoCAD”

 1. Marc says :

  El Pantone no son mes que referencies de color i en el fons estàn gestionats per una empresa privada, Pantone LLC, que fan un munt de coses relacionades amb això.

  La principal ventatge de treballar amb Pantone es que si dius que tal objecte ha d’anar “pintat” en un Pantone 679-C (un rosa la mar de mono), és aquell a tot arreu, treballis amb l’ordinador que treballis i tinguis la pantalla calibrada com la tinguis. Generalment els dissenyadors tenen “Pantoneros”, que pots veure a l’enllaç que et poso, i tenen un munt de paletes de colors. Per tant, digui el que digui a la meva pantalla, si la impresora es bona i treballa bé, el color que sortirà serà el del Pantonero i la referència que hem escollit.

  Sempre es més comode dir “això es un 679-C” que no dir “això es un 220-182-201” o un “DCB6C9” (codi per a HTML). A mes a mes, també hi ha pantones calibrats per a CMYK.

  Si punxes a

  http://www.pantone.com/pages/products/product.aspx?pid=1035&ca=1

  veuràs a què em refereixo.

  • cabistron says :

   Ole merci per l’aportacio nen!!! Sabia que eren uns Standards que eren “sagrats” i que tenen plena correspondència entre l’ordinador i la impressió, però mai m’he manegat amb els pantones, ni tinc una carta “pantonera” a casa ni res d’això. Sí que podria fer-me una còpia en paper en la meva impressora dels meus colors, abans de comprar-me un pantonero CMYK, però és més immediat provar un color amb la mateixa impressora amb la que treuràs el dibuix en paper. Bueno gràcies pel cometari és precisament el que demanava k aportés la penya!! un besito nen!!!

 2. 1001 says :

  Sempre m’havia preguntat què putes era el trianglet amb el signe d’admiració… tampoc li havia fet mai massa cas, tot s’ha de dir! ara per fi ja ho sé! gràcies!

Digue'm què n'opines!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: